Refleksi Ksp Rmk-11: Pertingkat Inisiatif Bantuan Sosial Masyarakat Luar Bandar (27 Oktober 2018)


Muhd Fadhil Abdul Rahman, CIVICA Research Associate & Senior Research Officer, Merdeka Center

Sasaran pendapatan atau statistik kemiskinan yang menjadi kayu ukur, perlu diperhalusi dengan penglibatan agensi-agensi tempatan.

PENBENTANGAN Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11) oleh YAB Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 18 Oktober lalu seolah-olah telah jauh dari ingatan. Namun ia tidak bermakna isi pembentangan berkenaan boleh diketepikan begitu sahaja.

Walaupun idea asas yang terkandung dalam dokumen RMK-11 kelihatan mengulangi tonggak-tonggak terdahulu, kerajaan Pakatan Harapan yang dipilih rakyat pada 9 Mei bertanggungjawab untuk menunaikan pelan yang wujud – dan diselaraskan dengan manifesto yang tertulis dalam kitab keramat, Buku Harapan.

RMK-11 adalah sebuah pelan strategik. Perancangan untuk memperlihatkan kemakmuran negara dalam jangka masa 2 tahun lagi, ditunjangi visi 2020 yang pernah dibawa Tun Dr. Mahathir ketika beliau bergelar Perdana Menteri Malaysia yang ke-4.

Hakikatnya, kelompok sasaran RMK-11 masih sama dengan 10 siri RMK lampau. Golongan miskin dan kurang berkemampuan, lebih dikenali sebagai B40, menjadi tumpuan sekali lagi.

Merujuk kepada statistik keluaran Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri – 200,766 kes kemiskinan (dalam kategori miskin dan miskin tegar) berlegar di seluruh negara pada penghujung Disember 2017. Dan dari jumlah tersebut, 59,924 kes (29.8%) adalah terdiri daripada golongan miskin tegar[1].

Lebih menyedihkan, apabila 73% daripada kelompok miskin tegar (43,834 kes) dilaporkan di Sabah dan Sarawak.

Berbalik kepada isi kandungan RMK-11, beberapa tonggak berkait rapat dengan permasalahan berhubung kemiskinan. Tonggak 2 (‘Memperkukuh pembangunan inklusif dan kesejahteraan rakyat’), Tonggak 3 (‘Menuju ke arah pembangunan wilayah yang seimbang’) dan Tonggak 4 (‘Memperkasa modal insan’) wajar diberi penelitian menyeluruh, khususnya dari aspek implementasi program dan bentuk bantuan yang diberi kepada warga Malaysia yang memerlukan.

Seiring dengan kata-kata yang dialunkan Tun Dr. Mahathir Mohamad, Malaysia kini perlu mendepani cabaran-cabaran sedia ada dengan pendekatan baru yang lebih telus dan berintegriti. Ini adalah masa untuk melunaskan hak rakyat kelompok miskin, yang sekian lama diketepikan secara sistematik dan diberi bantuan minima.

Sekiranya kerajaan Barisan Nasional yang memerintah dengan program bantuan sosial berbentuk kewangan, seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia yang ditagih rakyat, kerajaan terbaru Pakatan Harapan wajib mara ke hadapan dan bertindak secara lebih holistik.

Bantuan kewangan perlu disertai kemudahan dan keperluan asas yang wajib untuk sesebuah keluarga, tanpa mengenal latar belakang berbentuk demografi mahupun politik.

Bentuk bantuan yang pelbagai, harus disertai pemantauan yang sejajar dengan pemberian – demi melihat masyarakat yang ikhlas dalam menerima, syukur di atas kurniaNya.

Sasaran pendapatan atau statistik kemiskinan yang menjadi kayu ukur, perlu diperhalusi dengan penglibatan agensi-agensi tempatan. Manipulasi data yang acap kali berlaku tanpa tindakan untuk menampakkan keberhasilan kerajaan, adalah pendekatan yang cukup hina dan penuh nista.

Usah dilupa juga usaha untuk membangun kapasiti, bakat dan modal insan masyarakat miskin. Jikalau wang ringgit yang dihulur ibarat yang mengalir tidak disertakan pembinaan keupayaan, isu kemiskinan akan terus berterusan tanpa penyelesaian berpanjangan.

Kerajaan Barisan Nasional sememangnya berjaya dalam komponen perancangan nasional dan tempatan, dalam tempoh 60 tahun ia memerintah. Tetapi jurang pendapatan dan taraf hidup yang meningkat, kekurangan mekanisme semak-dan-imbang yang berkesan serta sikap individualistik sesetengah pihak di dalam agensi pelaksanaan menimbulkan isu-isu yang mengorbankan keselesaan hidup rakyat.

Maka dalam tempoh yang ada ini, menjelang tahun 2020 yang semakin menghampiri, kerajaan Pakatan Harapan sebaiknya mengambil kesempatan yang ada untuk mengubah kaedah membantu rakyat dengan aksi dan gerak kerja sehingga tak menang tangan – dan dari saat ini, berhenti menyalahkan kekurangan berzaman untuk mempertahan ketidakupayaan kendiri.


Related Links:

[1] http://www.data.gov.my/data/ms_MY/dataset/statistik-ekasih-2017

(This article was first published on October 27, 2018.)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: