Apa Fokus Sistem Pendidikan Negara? (20 October 2018)


Muhd Fadhil Abdul Rahman, CIVICA Research Associate & Senior Research Officer, Merdeka Center

Pada hari ini, sekolah dilihat sebagai ‘pusat jagaan’ berbanding institusi keilmuan, pusat pembangunan insan dan pembinaan karakter.

SOAL pendidikan sememangnya satu topik yang tidak asing lagi di bumi Malaysia. Baik dari peringkat rendah, sehingga menengah dan pendidikan tinggi, komitmen terhadap aspek pendidikan acap kali dititikberatkan oleh kerajaan.

Tetapi kita harus mempersoalkan, sejauh mana sistem pendidikan sedia ada melahirkan individu-individu yang hidup berlandaskan nilai moral, manis tutur kata dan murni budi pekerti?

Sistem pendidikan Malaysia kini, dipenuhi isu-isu asas.

Sistem pendidikan Malaysia kini, seolah keliru dengan identiti.

Dan masalah-masalah yang timbul, bermula dari kecelaruan fokus yang tidak berpenghujung.

Menteri Pendidikan, YB Dr. Maszlee Malik, menyuarakan hasrat dan idea beliau untuk melahirkan kelompok pelajar yang lengkap serba-serbi, dengan reformasi yang menyeluruh – disertai perancangan untuk memperbaharui infrastruktur dan keperluan wajib.

Walau bagaimanapun, sistem pendidikan kita perlu dilengkapi komponen ‘jiwa’ yang luhur, ikhlas untuk membuahkan modal insan yang berkualiti – bukan sekadar ‘output’ intelek yang berteraskan pencapaian teori.

Apabila kanak-kanak dipaksa untuk mengharungi liku-liku pembelajaran tanpa memahami teras ilmu berkenaan, maka bercambahlah golongan yang bersifat ‘one-dimensional’, hanya melihat matlamat hakiki dan alpa meneliti proses mandiri.

Boleh kita persoalkan, kenapa kadar keciciran di Malaysia begitu tinggi – kira-kira 500,000 orang terkeluar daripada sistem, mengikut pecahan statistik Kementerian Pendidikan.

Boleh kita bincangkan, apakah alasan para ibu bapa yang tidak mahu menghantar anak ke sekolah – demi membolehkan anak-anak mencari sesuap nasi untuk keluarga tersayang.

Dan boleh juga didebatkan, mengapa statistik kes jenayah dalam kalangan kanak-kanak meningkat secara drastik.

Dan bagaimana pula dengan kebajikan kanak-kanak serta para remaja yang terbiar, apabila tiada pemantauan dari pihak berwajib?

Pada hari ini, sekolah dilihat sebagai ‘pusat jagaan’ berbanding institusi keilmuan, pusat pembangunan insan dan pembinaan karakter.

Selaras dengan semangat Malaysia baru, kita wajar menumpukan aspek rohaniah, seiring dengan keperluan lahiriah. Kefahaman tentang konsep pendidikan perlu disertai keinginan untuk membentuk personaliti yang murni, dan insan yang berwawasan.

Di sebalik cita-cita memperkukuh produk pendidikan negara, perkembangan awal perlu diteliti dengan sebaik mungkin, dengan sepenuh penumpuan pada jati diri dan nilai positif – selaku asas kepada kehidupan yang efektif.

(This article was first published on October 20, 2018.)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: